De historische Annamolen, de Molen van NATUURlijk Keent ligt aan de zuidelijke rand van Weert tegen het eeuwenoude kransakker landbouwgebied van de Dijkerakker.
Naam molen: Sint Anna (1911/1912), Molen van Keent
Soort molen: Windmolen, beltkorenmolen, draai- en maalvaardig met één koppel stenen.
Adres molen: Keenterstraat 1a, 6006 PW Weert
Dorp of buurtschap: Keent/Dijkerakker
Coordinaten: 51.235215 5.701490
Route: Deze molen ligt aan het fietsknooppunten netwerk: knooppunten 42 en 79
Molenfietsroute: De Molen van Keent ligt op de Windmolenfietsroute in de Faro ErfgoedApp
Website: www.molenvankeent.nl
Voorzieningen: invalidentoilet, camerasysteem in de molen, voeltafel voor mensen met visuele beperking, molenwinkel, picknick- en rustplaats, bijentuin. In de molen en op de rustpaats kun je koffie/thee/water bestellen (tegen betaling)
Molenaars: Nuël van den Hurck, Chris Venner, Koos van Lieshout (reserve/oproep). Rene Jetten (i.o.).
Openingstijden: Iedere zaterdags vanaf 11 uur en iedere woensdag vanaf 13 uur.
Bovendien in de vakantieweken ook op andere dagen.
Kijk daarvoor op de agenda: https://tockify.com/kempenbroekmolens/pinboard
Rondleidingen in de molen door molenaars/molengidsen. Molenbezichtiging met actieve rondleiding en groepsbezoeken zijn, na voorafgaande afspraak, ook op andere dagen mogelijk mits er een molenaar en molengids beschikbaar zijn.. Maak daarvoor tijdig (liefst minimaal 14 dagen ivm het regelen van vrijwilligers) een telefonische afspraak..Voor groepsrondleidingen (vanaf 5 personen) vragen wij een tegemoetkoming per persoon.
Telefoon: +31 6 44356747 en +31 495 235157 (tijdens openingsuren)
Korte omschrijving molen: Een in 1911/1912 gebouwde beltkorenmolen met Oudhollands wieksysteem en een vlucht van 23.64 meter. Bij de bouw van de molen is op grote schaal gebruik gemaakt van delen van de Clercxmolen in Weert.
Bijzonderheden: De Sint Annamolen, genoemd naar Anna Truyen, echtgenote van molenaar Sjang Clijsters, ligt in de Zuidelijke stadrandzone van Weert aan de rand van de Dijkerakker, een historische, eeuwenoude kransakker.
Het gaande werk van de molen komt uit de Clercxmolen (1817) die ooit in het centrum van Weert stond en die in 1911 is afgebroken.
Een van de oudste foto’s van de molen van Keent (Bron Erfgoedhuis Weert)
De molenromp van de Annamolen is naar het Westen toe bepleisterd en opvallend wit geschilderd. De molen maalde tot in het midden van de vijftiger jaren van de vorige eeuw en werd toen stilgelegd. Tegenwoordig zorgen vrijwillige molenaars voor het draaien en malen met de molen. Bij de molen hoort ook een bloemrijke bijentuin met insectenhotel.en een bijenstand.
De molen heeft verschillende aanpassingen om bezichtiging door mensen met beperkingen mogelijk te maken zoals een aangepast toilet, een groot beeldscherm, camera’s op alle zolders en een voeltafel.